Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas. Trygg e-handel
Laddar

Varukorgen är tom

 • GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  GDPR? Informationssäkerhet? Brandskydd?
  Jobba förebyggande och ta hjälp av proffs inom säkerhet
 • Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Behöver ni dokument anpassade för era krav?
  Vi kan hjälpa er med produktion, drift och programmering.
 • Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du HR-stöd inom 24 arbetstimmar?
  Din personalchef på nätet. Snabba och professionella råd och svar.
 • Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Behöver du få svar inom 24 arbetstimmar?
  Basjuridisk rådgivning. Korrekt och kostnadseffektivt.
 • Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Alltid uppdaterade och tillgängliga överallt
  Över 2000 dokument och mallar som är kontrollerade av proffs.

Ställ fråga till personalchefen

Fyll i dina kontaktuppgifter och din fråga i frågeformuläret nedan så kontaktar vi dig. Du måste vara en registrerad användare och inloggad för att kunna fylla i formuläret.

Dina uppgifter

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig.


Din fråga


Skicka fråga

HR frågor och svar

Vad har andra företag frågat?

Nedan har vi samlat ett antal frågor med svar som ställts under åren. Kanske finns det du undrar över redan med här? OBS! För att se svaren måste du vara en inloggad användare och abonnera på tjänsten.

 • Anställningsavtal – vad gäller vid en fusion?

  Vad gäller angående anställningsavtal vid en fusion? Skall nya anställningsavtal skrivas eller gäller de befintliga avtalen?

  Svar: Det är viktigt att veta om samma kollektivavtal gäller på de två fusionerade bolagen. Om det finns olika kollektivavtal har alla rätt att behålla sina villkor under ett (1) år, om man vill det. Det måste då beslutas om vilket avtal som ska gälla, vilket kan kräva ytterligare juridisk expertis. Denna hjälp kan fås via till exempel arbetsgivarorganisationen, om företaget tillhör någon sådan. Om det är samma kollektivavtal är kanske villkoren tämligen lika. Dock kan vissa företag ändå ha olika villkor utöver det som står i kollektivavtalet. Då gäller de gamla avtalen även framåt, med de villkor som avtalen säger.  Dessa förs automatiskt över i och med själva verksamhetsöverlåtelsen/fusionen. Men för att försäkra sig om att medarbetarna får bra information, samt om nya villkor ska gälla, bör ändå nya avtal skrivas, alternativt att medarbetarna skriftligen informeras om de nya villkoren. Då går det också att lägga till att tidigare anställningstid tillgodoräknas.

 • Avsluta provanställning vid sjukskrivning?

  Går det att avsluta en provanställning trots att den anställde är sjukskriven?

  Svar: Provanställning är en anställning som inte behöver förklaras om den ska avbrytas i förtid, eller inte kommer övergå i en tillsvidareanställning. Skälet till avbrottet får däremot inte vara diskriminerande. Det krävs alltså ingen förklaring till varför den bryts i förtid, men ett eventuellt fackförbund (om den anställde är medlem) och medarbetaren ska varslas 2 veckor i förväg. Facket kan då begära överläggning och då vilja säkerställa att avbrottet inte är av diskriminerande grund. Det handlar då om diskrimineringsgrunderna som finns i Diskrimineringslagen och sjukskrivning är inte en sådan. Alltså går det att säga upp personen. Personen ska då underrättas om att provanställningen kommer att avslutas vid ett visst datum och arbetsgivaren måste säkerställa att personen får det i sin hand, dvs. måste få underrättelsen/varslet underskriven. Samtidigt ska personens eventuella fackförbund underrättas/varslas, om hen är medlem. Först när sista dagen kommer skickas själva uppsägningen.

  Alltså två steg;

  1. Underrätta vad som kommer att hända
  2. Skicka själva uppsägningen.

  Finns kollektivavtal måste man dock titta där också för att se om det eventuellt kan finns andra regler som styr provanställningar och hur dessa ska avbrytas. Ibland kan det t.ex. finnas längre uppsägningstider i kollektivavtalet än i lagen (dock ska ingen ersättning utgå om medarbetaren får sjukpenning). Om det i kollektivavtalet finns utrymme till förlängning av provanställningen kanske facket vill försöka få till stånd en sådan möjlighet osv. Rent principiellt går det dock alltså att avbryta en provanställning även under en sjukskrivning.

 • Friskvårdsbidrag för deltids- och visstidsanställda?

 • Går det att ta ut en halv semesterdag?

 • Kan en provanställning övergå i en visstidsanställning?

 • När, vid anställning, behöver man MBL- förhandla?

 • Närstående svårt sjuk – utgår betald ledighet?

 • Pensionering om den anställde önskar stanna kvar i tjänst?

 • Skillnad mellan ob-tillägg och skift-tillägg?

 • Tjänstledigt för att driva eget företag?

 • Vad gäller angående förmåner för visstidsanställda?

 • Vad gäller vid en arbetsplatsskada?

 • Vad gäller vid permittering av anställd?